Het schildersbedrijf van Almere, Amsterdam, Hilversum en omstreken | De 10 meest voorkomende problemen bij buitenschilderwerk
Buitenschilderwerk, het blijft natuurlijk altijd lastig om het er mooi en goed afgewerkt uit te laten zien. Gelukkig hebben wij voor jou aan een professionele schilder gevraagd wat volgens hem 10 dingen zijn om op te letten bij buitenschilderwerk. Dan weet jij waar je op moet letten en waar je rekening mee moet houden bij buitenschilderwerk en hoe je kunt zien dat jouw huis toe is aan een schilderbeurt. Hier volgen de gouden tips: 1. Verpoederende verlaag Een verpoederende verlaag geeft aan dat het schilderwerk vernieuwd moet worden. Het onstaat doordat alle materialen die buiten staan onderhevig zijn aan verwering. Glansverlies is de eerste fase van verwering van een verflaag. Door U.V.-straling en ophopend vuil worden de de bindmiddelmoleculen aangetast en afgebroken. Op den duur komen de pigmentdeeltjes los op het oppervlak te liggen. We noemen dat krijten of afpoederen. Het is een natuurlijk proces wat enkel vertraagd kan worden door regelmatig onderhoud van het schilderwerk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de onderhouds service die wij aanbieden. Hou er rekening mee dat halfmatte verven de beginfase van het verweringsproces als het ware overslaan en ten opzichte van hoogglansverven eerder verweren.
17075
post-template-default,single,single-post,postid-17075,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

De 10 meest voorkomende problemen bij buitenschilderwerk

Buitenschilderwerk blijft natuurlijk altijd lastig. Je loopt vaak tegen problemen aan als blaasjes, houtrot of afbladerende verf en jij zelf of een bekende heeft vast al eens met deze problemen te maken gehad. Het eindresultaat is schilderwerk wat er niet mooi uitziet of snel vergaat. Doordat het sneller vergaat verliest het ook zijn beschermende werking waardoor er vaker groot onderhoud gepleegd moet worden. Al dat extra onderhoud kan erg oplopen in kosten. Buitenschilderwerk dient namelijk niet alleen voor een mooi uiterlijk, maar het zorgt er ook voor dat onderliggende materialen beschermt worden tegen verwering.

Gelukkig hebben wij voor jou aan een van onze professionele schilders gevraagd wat volgens hem de 10 meest voorkomende problemen bij buitenschilderwerk zijn. Dan weet jij alvast wat er fout kan gaan of hoe je deze problemen op kunt lossen als je er al last van hebt.

Wil jij deze zomer dus met een mooi geschilderd huis kunnen pronken lees dan vooral verder.

Hier volgen de 10 meest voorkomende problemen bij buitenschilderwerk inclusief tips, tricks en oplossingen:

1.Verpoederende-verflaag

1. Verpoederende verflaag

Een verpoederende verflaag geeft aan dat het schilderwerk vernieuwd moet worden. Het onstaat doordat alle materialen die buiten staan onderhevig zijn aan verwering door de elementen.

 

Glansverlies is de eerste fase van verwering van een verflaag. Door U.V.-straling en ophopend vuil worden de de bindmiddelmoleculen aangetast en afgebroken. Op den duur komen de pigmentdeeltjes los op het oppervlak te liggen. We noemen dat krijten of afpoederen. Het is een natuurlijk proces wat enkel vertraagd kan worden door regelmatig onderhoud van het schilderwerk.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan de onderhouds service die wij aanbieden. Hou er rekening mee dat halfmatte verven de beginfase van het verweringsproces als het ware overslaan en ten opzichte van hoogglansverven eerder verweren. Daardoor zijn halfmatte verven minder geschikt voor het gebruik buitenshuis.

Een verpoederende verflaag is een duidelijke indicatie dat het schilderwerk vernieuwd moet worden.

2.Open-gesprongen-houtverbindingen

2. Opengesprongen houtverbindingen

Opengesprongen houtverbindingen ontstaan doordat er gebruik gemaakt is van de verkeerde kit. Sommige kitsoorten zijn niet geschikt voor schilderwerk en zullen daardoor eerder verweren.

 

Tip: Maak gebruik van een geschikte kitsoort als Sikaflex!

3.Hou-rekening-met-houtrot

3. Hou rekening met houtrot

Houtrot is een probleem dat zich van binnenuit het hout verspreidt doormiddel van schimmels die ontstaan door een te hoog vochtgehalte.

 

Wanneer het hout meer vocht opneemt dan dat het vrijgeeft onstaat er een hoger vochtgehalte. Goed onderhouden schilderwerk beschermt het hout tegen een oplopend vochtgehalte.

 

Het hoge vochtgehalte zorgt voor een klimaat waarin schimmels goed gedijen. Deze schimmels zorgen voor houtrot. Houtrot blijft in stand en vermeerdert zich bij een combinatie van voldoende zuurstof en vocht. Wanneer één van deze factoren niet aanwezig is, dan vindt er ook geen verrotting plaats. Door voldoende onderhoud en goed schilderwerk kan houtrot voorkomen worden.

 

Tip: Laat regelmatig onderhoud plegen aan je huis dit kan bijv. doormiddel van onze onderhouds service waarbij je voor een schappelijke prijs 1x in de 6 maanden het schilderwerk van je huis kunt laten onderhouden. Daarbij zit je niet aan een onderhoudscontract vast. Je betaald alleen voor de service wanneer je daar gebruik van maakt en je bespaart aanzienlijk op andere onverwachte onderhoudskosten.

Laat verder om de 2 jaar je huis controleren door een specialist om houtrot vroegtijdig te kunnen constateren en verhelpen.

4.Slechte-dekking-van-de-verf

4. Verflaag dekt niet goed

Oorzaken voor het niet goed dekken van de verf kunnen verschillen maar zijn meestal terug te vinden in:

-Het gebruik van de verkeerde soort verf op de verkeerde ondergrond.

-Er wordt gebruik gemaakt van goedkope verf.

 

Tip: Wij raden het gebruik van Sikkens verf aan. Dit merk wordt al jaren gezien als een van de meest betrouwbare merken en wordt ook door vrijwel alle professionele schilders gebruikt (inclusief onze eigen schilders).

5.Blaasvorming-na-het-aanbrengen-van-de-aflaklaag

5. Blaasvorming na het aanbrengen van de aflaklaag

Blaasjes zijn een veelvoorkomend probleem bij mensen die zelf hun buitenschilderwerk doen. Het ontstaat doordat de lucht in de poriën van het hout uitzet wanneer de verflaag aan de oppervlakte gedroogt is. Hierdoor onstaan blaasjes in het pas aangebrachte schilderwerk. Warme lucht zet uit en dit is dan ook vaak de oorzaak voor het ontstaan van de blaasjes.

 

Tip: Breng de aflak laag nooit in de zon aan maar wacht tot de zon weggetrokken is voordat je de aflak laag aanbrengt. Zijn de blaasjes al ontstaan? Dan kun je de aangetaste plekken goed schuren en een nieuwe verflaag aanbrengen.
Gebruik voor de ondergrond een hoogvullende grond verf en breng deze met een goede Laagdikte aan.

6.-Afbladeren-van-de-verf

6. Afbladeren van de verf

Het afbladeren van het aangebrachte schilderwerk ontstaat doordat er geen goede hechting op de ondergrond plaatsvind. Dit kan voorkomen worden door het gehele oude schilderwerk van te voren goed schoon te maken en te schuren. Breng vervolgens een goede primer/grondlaag aan voordat je begint met het aanbrengen van de aflak laag.

7.Rimpelen-of-schroeien-van-de-verf

7. Rimpelen of schroeien van de verf

Wanneer je schilderwerk rimpels of schroeien vertoont is er sprake van een te dikke verflaag. De ondergrond is nog nat terwijl de bovenkant van de verf al droogt. Door de deels natte te dikke verflaag in combinatie met de zwaartekracht ontstaan er rimpels in de verf.

 

Tip: Je kunt een dunnere verflaag aanbrengen of de verf verdunnen als deze te dik is. Let wel op dat je de verf niet teveel verdunt! Hoe dunner de verf hoe meer deze in dunne lagen aangebracht moet worden. Anders zullen er weer rimpels en/of zakkers ontstaan bij het aanbrengen.

8.Zakkers-of-druipers

8. Zakkers of druipers

Zakkers of druipers worden veroorzaakt door een te dikke of te dunne laag verf. Als je de verf te veel verdund, zul je de verf in zeer dunne lagen aan moeten brengen. Een platte kwast veroorzaakt ook zakkers of druipers, deze heeft voor lakverven namelijk geen goed strijkvermogen, waardoor je over de verf heen gaat strijken en te veel verf gebruikt waardoor deze gaat verzakken of druipen.

 

Tip: Verf verdunnen of gebruik een roller om de verf eventueel beter over het oppervlak te verdelen.

9.Schilderen-bij-een-te-hoge-temperatuur

9. Schilderen bij een te hoge temperatuur

Door de hoge temperatur zal het schilderwerk van buitenaf sneller drogen, maar dat is niet altijd positief. De lucht die in de poriën van het hout vast zit zet door de warmte uit. Daardoor zullen er blaasjes en lelijke plekken in het schilderwerk ontstaan. De ideale temperatuur voor schilderen ligt  tussen de 5 en de 25 graden. Laat het schilderwerk dus nooit in de directe zon drogen!

 

Tip: wacht met schilderen tot de temperatuur verder daalt, bijv. tot zonsondergang tot de zon verder gezakt is of begin vroeg in de ochtend. Hou er wel rekening mee dat als de zon na het schilderen in de ochtend opkomt en op de nog natte verflaag schijnt er alsnog blaasjes kunnen ontstaan.

10.Zwarte-strepen-over-nieuw-schilderwerk

10. Zwarte strepen over nieuw schilderwerk

Zwarte strepen over het nieuwe schilderwerk ontstaan vaak door het regenwater wat over het nieuwe schilderwerk heen spoelt, dit komt vooral vaak voor bij onderdorpels en deurhendels.

Zwarte strepen over het nieuwe schilderwerk kunen gemakkelijk verwijderd worden door het gebruik van een biologisch afbreekbaar reiningsmiddel zoals bijvoorbeeld Rigorex-sc.

Dit product kun je achteraf gebruiken om de zwarte strepen te verwijderen.

Lijkt het je allemaal toch teveel werk?
Dan staat TPschilderwerken graag voor je klaar. Wij leveren hoge kwaliteit schilderwerk voor een eerlijke prijs.

Je kunt gemakkelijk een vrijblijvende afspraak maken via het contact formulier op onze website. Dan komt een van onze schilders bij je langs om het project te bekijken en een passende prijsopgave te maken voor de klus.

Geen reactie's

Geef een reactie